Itt a front: gyors lehűlés, havazás, szélvihar várható!

Itt a front: gyors lehűlés, havazás, szélvihar várható!

Az előrejelzéseinknek megfelelően megérkezett északnyugat felől a markáns hidegfront, amely már komoly lehűlést okozott/okoz északnyugaton, nyugaton, pár óra hossza alatt 10-15 fokot hűlt a levegő hőmérséklete! Ezzel szemben a Dunától keletre még javában tombol a tavasz.

Aktuális hőtérkép:

Lehűlés
Havazás
Szélvihar
met.hu

Folytatás:

Szél: Az ország nyugati és északkeleti területein az északnyugatias szelet többfelé kísérik erős, viharos széllökések, a legerősebb széllökések elérhetik a 80-100km/h-t! Emiatt több megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben, részletek ITT.  A törékeny dolgokat érdemes biztonságosabb helyekre bevinni.

Lehűlés: A front miatt estétől sarkvidéki eredetű hideg árasztja el hazánkat, holnap a Dunántúlon már csak fagypont körüli hőmérsékleteket mérhetünk, ezzel szemben keleten 15-16 fokig is melegedhet a levegő ( ide később érkezik a hidegfront). Szerdán már mindenütt 10 fok alatt maradnak a csúcshőmérsékletek.

Csapadék: A hegyekben, kiemelten a Bakonyban, Visegrádi-hegységben és az Északi-középhegység magasabb pontjain 10 cm-t meghaladó hó is hullhat, síkvidéken is előfordulhat átmeneti fehérség, de itt inkább havas eső, eső lesz a jellemző csapadékforma. A legtöbb csapadékra Salgótarján-Kecskemét széles sávjában készülhetünk, 30-40 mm, de lokálisan ennél több csapadék is eshet szerda estig. Egy-egy intenzívebb gócot villámlás is kísérhet.

Borítókép illusztráció, forrás: Getty Images

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!