Betör a nyár: 30-31 fokos kánikula lehet jövő héten!

Betör a nyár: 30-31 fokos kánikula lehet jövő héten!

Ugyan a héten még nem lesz erőteljes melegedés a hidegfrontoknak köszönhetően, vasárnaptól tartósabb “hőhullám” érkezik és néhány napra kánikulában lehet részünk, betörhet a nyár!

Az átlagnál hidegebb lesz a héten
Hogy hány fokkal, a cikk végére kiderül!

Hőmérsékleti animációs előrejelzés:

1500m magasságban a hőmérséklet változás jól megfigyelhető.

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! ❤👇

Európai összefoglaló előrejelzés:

Hidegfrontok rontják el a tavaszt!

A hét további részében a kontinens déli részeit leszámítva még behullámzik a hideg Európa fölé. Ugyan télies idő már nem valószínű, a magasban egy erős ciklonnak köszönhetően a fagyos levegő egészen délkeletre lejut, hazánkat is beleértve.
Először a hét közepén egy erős ciklon mélyül ki az Atlanti-óceán partjainál és okoz sokfelé szeles, csapadékos időt, majd miközben halad észak, északkelet felé, hidegfrontja átszeli a kontinenst és újabb adag hideget és záporos, zivataros időt hoz magával.

Emögött egy újabb ciklon fejlődik ki a német területek fölött és halad északkeletnek. Ez gyengébb lesz, de péntekre hidegfrontja ismét átvonul a kontinensen és egy falatot leszakít a hidegből.

Erőteljes melegedés nálunk, heves viharok nyugaton!

A hét végén végre fordul a kocka és az eddig gyakori északnyugati áramlás tartósabban megváltozik, ezzel együtt a hideg levegőt kiszorítja a meleg. Spanyolországtól nyugatra egy markáns ciklon mélyül ki és halad Észak-Európa felé. A kontinens időjárása két részre szakad majd, hiszen ezzel egy időben egy anticiklon épül ki Közép-, Dél- és Kelet-Európa fölött.

A ciklon a nyugati területek fölé továbbra is hűvös, bár már kevésbé hideg levegőt szállít és nyomában heves zivatarok, zivatarrendszerek alakulhatnak ki. Ezzel szemben előoldalán Afrika felől erőteljes melegadvekció lesz tapasztalható az anticiklon által elfoglalt területeken, így hazánkban is. A hét első napjaiban már sokfelé 28-35 fokos meleg lesz, hazánkban is 30 fok köré emelkedhetnek a maximumok.

Kánikula, strandidő kontra heves viharok!

A ciklon hátoldalán behullámzik a hidegebb levegő a mediterrán térségbe és várhatóan egy többközpontú ciklonrendszer mélyül majd ki a hét közepére, mely Nyugat-Európában heves esőzéseket, viharokat okozhat, míg Kelet-Európa élvezheti az általa szállított nyári meleget. A köztes területen, ahol például hazánk is elhelyezkedik, labilisabb lehet a légkör, és zápor, zivatar is kialakulhat, ugyanakkor igazi meleg lesz, akár 29-31 fokos kánikulában is részünk lehet!

Részletes hazai előrejelzés:

Kedden reggel többfelé fagyhat, hiszen szélcsendes, jobbára derült lesz a hajnal. Néhol pára, köd képződhet. Napközben a napos, gyengén felhős időben kellemes meleg valószínű, 16-22 fokot mérhetünk. A déli szél élénk, néhol erős lesz.

Szerdán eleinte még sokat süthet a nap, majd egy hidegfrontnak köszönhetően a késő délelőtti óráktól nyugat, északnyugat felől beborul az ég. Délutántól zápor, zivatar is kialakulhat. A kezdeti élénk déli szelet erős északnyugati váltja fel. Reggel 0-7 fok valószínű, napkozben 16-25 fok lesz.

Csütörtökön  a hidegfront után változóan felhős idő lesz. Elvétve egy-egy zápor kialakulhat. Szeles napunk lesz, főleg a Dunántúlon erős lehet az északnyugati szél. Reggel 3-7, délután 14-20 fok valószínű.

Pénteken újabb hidegfront éri el térségünket, így ismét szórványosan lehet zápor, esetleg zivatar. Eleinte a déli, majd ismét az északnyugati légmozgás lehet erős. Reggel 2-7, nappal 14-23 fok lesz, délkeleten a magasabb értékek.

Szombaton és vasárnap továbbra is élénk lehet a légmozgás, bár a kezdeti északnyugati szelet vasárnap délnyugati váltja fel. Csapadék nem valószínű. Reggel 2-7 fok lesz, napközben szombaton még csak 15-20, vasárnap már 18-23 fok valószínű.

Hétfőtől erőteljes melegedés veszi kezdetét, melyet élénk délies légmozgás kísérhet. A sok napsütés mellett gomolyfelhők kialakulása valószínű, de szerdáig nem lesz érdemleges csapadék. Igazi nyári meleg várható. Reggel 7-14 fok lesz, délután már 21-30 fokot mérhetünk.

A hét további napjain tovább melegszik a levegő, és szerdán akár 30-31 fokos kánikulában is részünk lehet, ám ekkor már zápor, zivatar sem kizárt. Összességében az előző melegedésnél tartósabb és erőteljesebb hőhullám érkezhet. Akár egész héten nyári időben lehet részünk!

Nyár 31 fok kánikula
Térkép: Tarkó Péter, Metkép

Modellképek: wxcharts