Hosszútávú előrejelzés: kánikula, 28-32 fok, akár heves viharokkal!

Hosszútávú előrejelzés: kánikula, 28-32 fok, akár heves viharokkal!

Az idei tavasz mondhatni megbukott, de a június valamelyest már kellemesebb, ám továbbra is változékony idővel indul.

Európai összefoglaló előrejelzés:

Hosszútávú hőmérsékleti előrejelzés:

Köszönjük, ha a piros “YouTube” ikonra kattintva feliratkozásoddal segíted munkánk! ❤👇

A tartós északnyugati áramlás után végre a kontinens jelentős részén fordul a kocka és várhatóan hosszabb ideig nem is lesz benne érdemi változás. A hét végén, jövő hét elején a Földközi-tenger térségében és Oroszország nyugati részén ciklonok örvénylenek, melyek az igazi meleg levegőnek némileg gátat szabnak. Ennek köszönhetően Lengyelországból északra továbbra is hűvös, csapadékos idő lesz.
Ezzel egy időben az Atlanti-óceánon egy nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedik el, mely még Spanyolország területét is érinti majd. Ettől nyugatra vonulnak sorban a ciklonok, melyek előoldalán meleg levegő áramlik Európa fölé.
A hétvégén még egy ciklon Nyugat-, Északnyugat-Európában okoz sokfelé heves zivatarokat, ám a hét elejére elhagyja a kontinenst. Ekkortól tud a meleg igazán megindulni.

Erőteljes délies áramlással az egész kontinenst enyhébb levegő tölti majd ki a jövő hét közepétől, ami a déli részeken 35-37 fokos hőseggel jár majd, de hazánkban is 28-32 fokos meleg lehet, sőt egyes számítások szerint ennél akár melegebbet is mérhetünk a jövő hét végén. Ugyanakkor a spanyol részt leszámítva marad a labilisabb időjárás, sokfelé lehet zivatar és főleg Északnyugat-Európában és Közép-Európában hidegfrontok heves viharokat is hozhatnak, kiterjedt zivatarrendszereket. Hazánkban is szinte mindennap lehet zivatarra készülni, melyek között heves viharok is akadhatnak!

A következő hét végén az átlagnál több fokkal melegebb is lehet.

Részletes hazai előrejelzés:

A hétvégéről itt írtunk részletesen.

Hétfőn továbbra is szorványosan készülhetünk záporra, zivatarra, legnagyobb számban a Dunántúlon. Egy-egy heves zivatar sem kizárt nagyobb méretű jéggel, felhőszakadással és szélviharral. Az északkeleti szél zivataroktól függetlenül is élénk lehet. Reggel 12-17, délután 25-29 fok valószínű.

Kedden már valamivel kevesebb helyen lehet zápor, zivatar, de helyenként továbbra is előfordulhat. Az északkeleti szél továbbra is élénk lesz. Reggel 12-17, délután 25-30 fok valószínű.

Szerdán csak néhol lehet zápor, zivatar, változóan felhős idő valószínű. Az északias légmozgás élénk, északkeleten erős lesz. Reggel 11-16 fok, délután 25-31 fok valószínű.

Csütörtökön és pénteken is változóan felhős idő valószínű. A délutáni gomolyfelhő képződésből helyenként zápor, zivatar kialakulhat. Az északias légmozgás élénk, északon erős lesz. Reggel 13-17, délután 25-32 fok lehet!

A folytatásban melegedés valószínű, változékony idő mellett, bár a hónap közepén egy esetleges lehűlés sem zárható ki!

Hosszútávú előrejelzés kánikula zivatarok
https://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php?model=gfs&lid=ENS&var=201&bw=1&geoid=55514

Modellképek: wxcharts