Heves viharokkal tör be a hidegfront!

Heves viharokkal tör be a hidegfront!

A hétvégén egy hullámzó hidegfront alakítja majd időjárásunkat, ám sajnos a lehűlés egyre később és gyengébben érkezik majd meg. A légkör jobbára száraz lesz, ami miatt különösen nehéz előrejelezni még területi átlagban is a következő néhány nap időjárását a csapadék tekintetében, hiszen néhány százalék nedvességváltozás okozhat, akár magy területen heves zivatarokat is, de meggátolhatja országos szinten a zivatarokat. Ennek fényében a jelenlegi legfrissebb paraméterek alapján igyekszünk összerakni a legpontosabb előrejelzést, de módosulhat a napokban!

Pénteken napközben nem sok helyen valószínű zivatar, de délutántól már főleg északon, északnyugaton lehet zivatar. Estétől nagyobb területet érint majd a nedves és labilis levegő, így várhatóan főként a Nagykanizsa-Debrecen vonaltól északra zivatarok is lehetnek, sőt a magas szélnyírás miatt heves zivatar, szupercella is lehet. A maximumok 29-36 fok között lesznek.

Szombaton főleg délelőtt és reggel lehet zivatar, melyek északkelet felé elhagyják az országot. Napközben átmeneti szünet után elszórtan lehet zivatar, főleg északon  és északnyugaton. Egy-egy heves zivatar sem kizárt. A maximumok 27-38 fok között lesznek, nyugaton a hűvösebb.

Vasárnap visszahullámzik a front, ezért ismét nagyobb területen lehet forróság. A maximumok 32-40 fok között várhatóak. Elszórtan továbbra is kialakulhatnak heves zivatarok, északon felhőszakadás is kísérheti őket, míg keletebbre a nagy méretű jég okozhat gondot, illetve a viharos szél.

Hétfőn még marad a forróság, 30-38 fok, elszórtan zivatarral, majd kedden és szerdán már hűvösebb lesz, 23-29 fok.

Keddi maximumok az ECMWF modell szerint:

Vihar hidegfront előrejelzés
https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/ECMWF/

Hosszútávú előrejelzés itt olvasható.