Hosszútávú előrejelzés: hőhullámok, hullámzó hidegfront: heves zivatarok!

Hőhullámok és hullámzó hidegfrontok várhatóak a következő 1-2 hétben!

Miközben a Balkánon akár történelmi hőhullám várható a következő napokban, Görögországban akár közel 50 fok sem kizárt, addig tőlünk nyugatra, északnyugatra egy hullámzó frontrendszer “ ólálkodik”. Ennek a kettőség mentén van Magyarország ezért fordul elő az, hogy délen, délkeleten közel 40 fok is volt tegnap, északnyugaton pedig a forró nap sem jött össze.

Forrás: Wxcharts

Ma kisebb hideglöttynek köszönhetően a tegnapihoz képest országosan 3-4 fokkal hidegebb van, ez a holnapi minimumokban is megfog mutatkozni, az ország jelentős részén 20 fok alá mehet, sőt 15 fokos minimum is várható. Délutántól azonban újra melegebb légtömegek érkeznek, így maihoz képest 2-3 fokkal melegebb lehet délután. Ez a melegedő tendencia kitarthat hétfőig, szombat illetve vasárnap akár 40 fok is várható az Alföldön, bár ez még meglehetősen bizonytalan, mivel a hidegfront várhatóan hullámot vet, azonban ennek mértéke kétséges.

Forrás: wetterzentrale

Fokozódó zivatarhajlam

Ahogy a hullámzó frontrendszer egyre közelebb érkezik hazánkhoz úgy lehet egyre nagyobb esély záporokra, zivatarokra. Ez elsősorban az ország északi és nyugati felén lehet, heves, károkozó zivatarokra is nagy esély mutatkozik hétvégétől, így figyeljük az aktuális előrejelzéseket. Keleten, délen marad a száraz, forróság.

Hidegfront átvonulása

Kedd reggelre átvonulhat országszerte a hidegfront, heves zivatarokat okozva, mögött pedig visszaesik a hőmérséklet országszerte 30 fok alá eshet. Jelen állás szerint a jövő hét második felétől visszatér a hőség, de a modellek igazán nagy szórással futnak.

Borítókép: Wxcharts