Forró, száraz augusztus jön: rekord meleg nyarunk lehet!

Forró, száraz augusztus jön: rekord meleg nyarunk lehet!

A következő néhány hét valószínűleg tovább ront az így is elfajult aszályon, ugyanis jelentős országos csapadék nyomát sem látni a modelleken, míg a tartós forróság jelei egyre hosszabban rajzolódnak ki.

A hőmérséklet változásának animációja a következő 14 napban:

Európai összefoglaló előrejelzés:

Globális hőmérsékleti elrendeződés:

Nem tágít a meleg a kontinens középső, déli és keleti területei fölül, sőt a hónap közepére újabb erős hullámban érkezik.
Ahogy azt az alábbi videón is láthatjuk, az északi-féltekén a hidegmag egyrészt nem fejlett, másrészt a hideg abszolút nem indul meg dél, délkelet felé. Ezzel szemben a délen található nagy mennyiségű meleg folyamatosan visszahullámzik és a következő két hétben nem gyengül. Mivel tengereink (Adria, Földközi, Fekete) kifejezetten melegek, az ősz már csapadékosabb lehet!

Ciklonos nyugat, kiszáradó kelet!

A hónap első napjait változékonnyá tevő mediterrán ciklon lassan elhúz északra, ezzel megszűnik a hátoldalán kialakult északias áramlás és helyét egy nagy kiterjedésű stabil anticiklon veszi át. Eközben a briteket és az Atlanti-óceán nyugati, északnyugati vidékét sorozatosan ciklonok érintik, melyek nagyjából az Alpokkal bezárólag hűvös, viharos időjárást hoznak. Azonban ettől keletre a ciklonok előoldalán felszökkenő afrikai eredetű forró levegő dominál, ami kellően erőteljes és száraz a ciklonok hidegfrontjainak kiszárítására, így hiába érinti majd a térségét több hidegfront, érdemi lehűlést és csapadékot nem hoznak magukkal.
A tendencia a modelleken a “végtelenbe” nyúlnak, azaz amíg ellátnak, lényeges változás nem mutatkozik. Talán a hónap vége felé látszik mocorgás a hideg részéről, de nagy a szórás ilyen távlatban.

Forróság szárazság augusztus nyár
Míg nyugaton ciklonok hoznak hűvös, esős időt, hozzánk érkezik a forróság!

Lángoló országok!

Az eddigi forró időszak is Görögországban, Törökországban, Oroszországban és Horvátországban, valamint a balkán több országában nagy területen okoztak heves tüzeket. Sajnos a várható időjárási helyzet ezt tovább fokozza, így akár pusztító, nagy területeket érintő erdőtüzek is lehetnek, míg hazánkban is!

A görög tüzek

Részletes hazai előrejelzés:

Szombaton sok napsütés valószínű, csak fátyol és gomolyfelhők zavarhatják a napsütést. A délies légmozgás élénk lesz. Napközben 32-34 fok valószínű, míg reggel 10-18 fok.

Vasárnap eleinte napos, majd egy hidegfrontnak köszönhetően délután fátyol- és gomolyfelhős idő lesz. Elszórtan zápor, zivatar kialakulhat, főként északon és a Duna-Tisza közének északi felén este. Reggel 15-22, délután 30-37 fok lesz, délkeleten esetleg 38 fok.

Hétfőtől péntekig lényeges változás nem lesz időjárásunkban. Szinte mindennap strandidő lesz, napos-változóan felhős égbolttal, időnként megélénkülő déli széllel. Jelentős csapadék nem valószínű. A hőmérsékletek a hét elején 30-35 fok között lesznek, majd a hét második felétől már 32-38 fokot is mérhetünk.

A jelenlegi számítások szerint nem kizárt, hogy a következő hetekben ismét elérhetjük a 40 fokot!

Jövő hét szombatra a GFS modell befűt rendesen!

Modellképek: wxcharts