Szélviharral érkezik a meleg!

Szélviharral érkezik a meleg!

A hétvégén jelentős melegedés kezdődik, azonban erős széllel, szélviharral is számolhatunk!

Szeptember vége meglehetősen barátságtalan idővel búcsúzik tőlünk, hűvös, esős, sőt mi több, ködös volt az idő a hónap utolsó napjaiban! Azonban ahogy az ősz második hónapjába lépünk, ismét nagyot változik az időjárás: az eső véget ér, és újra lehet a hétvégére szabadtéri programot tervezni, már ott, ahol a heves légmozgás ezt nem teszi lehetetlenné.

Pénteken még szinte szélmentes lesz az idő, kellemes, 20 fok körüli hőmérséklettel, azonban szombaton már megerősödik a déli, délkeleti szél, elsősorban a Tiszától nyugatra, de a délnyugati területeken továbbra is gyenge marad a légmozgás.

Vasárnap pedig ránk tör a szélvihar, elsősorban északnyugaton lehet viharos a szél, ott 60km/h feletti széllökésekre is készülni kell, a legerősebb légmozgás a Budapest-Zalaegerszeg képzeletbeli vonaltól északra várható, máshol élénk lesz a szél.
Hétfőn napközben ismét megerősödik, északnyugaton viharos lökésekkel kísérhetik a délies irányú szelet, majd az esti órákban egy markáns hidegfront eri el hazánkat, a szél északiassá válik és viharossá fokozódik!

Az alábbi ábrán a várható maximális széllökés összegzett térképe látható, kedd éjjel 2 óráig.

Szélvihart is hoz a meleg!
Összegzett széllökés kedd éjjel 2 óráig. Előrejelző modell: GFS
Forrás: Wxcharts.com

Borítókép forrása: met.hu

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő