20 fokos meleg, majd télies fordulat!

20 fokos meleg, majd télies fordulat!

A jövő héten akár 20 fok is lehet, igazi “vénasszonyok nyara” (elnézést idősebb hölgy olvasóinktól) jön! Az intenzív melegedésnek azonban komoly ára van, újabb télies periódus közeleg, akár síkvidéki havazással!

Ezen a héten is beköszönt már a tél egy rövid időre, az Északi-középhegység magasabb csúcsai kifehéredtek, a Bükkben pedig hatalmas pusztítást és káoszt okozott a még lombos fákra hulló 20-40cm hó. Az előttünk álló hét lényegesen kellemesebben fog telni, napról-napra erősödik a nappali felmelegedés, keddtől megközelíti a nappali maximum a 20 fokot, csütörtökön pedig, a “hőhullám” legmelegebb napján többfelé is 20 fok feletti értékeket mérhetünk!

20 fokos meleg, majd télies fordulat!
Az ECMWF modell csütörtök délutánra számított hőmérsékleti térképe.
Forrás: met.hu


Pénteken markáns hidegfront érkezik, délkeletet leszámítva a délelőtti, reggeli órákban mérhetjük a legmagasabb értékeket, napközben jelentősen hűlni fog a léghőmérséklet.
A front vonalában záporok, zivatarok érkeznek, jégesővel, kiadós csapadékkal! Hétvégén, a hidegfront mögött továbbra is sarkvidéki eredetű hideg tódul be hazánk fölé, ismét megjelennek a reggeli fagyok, makacs ködfoltok!

20 fokos meleg, majd télies fordulat! 2
A GFS modell összegző képe a pénteken érkező hidegfrontról. Intenzív csapadékhullás várható!
Forrás: Wxcharts.com

A hidegfront a Földközi-tenger térségében egy mediterrán ciklont fog generálni, ennek pályája nagyban hatással lesz a következő hétvége időjárására. Amennyiben a jelenlegi modellfutás szerint alakul mozgása, a front után kevés csapadékra számíthatunk, jobbára délkeleten lehet tartósabb eső. Ha északabbra halad el, további hideg légtömegeket szakíthat le, így hátoldalára kerülve nagyobb területen is havazást hozhatna, akár síkvidéken is.

20 fokos meleg, majd télies fordulat! 3
A kialakuló mediterrán ciklon, az “A” jelzésnél a ciklon nyomásközpontja. Amennyiben északabbi pályán fog haladni, havat hozhat Magyarország területére!

Hogy mennyire labilis a helyzet, jól szemlélteti a fáklyadiagramm. A lehűlés és a csapadék biztos, a mennyiség azonban még kérdőjeles, az egyes tagok a hidegfront érkezése után erősen szórni kezdenek.

Borítókép: Wxcharts.com

Ez is érdekelhet!  Villámfényes éjszaka jön: felhőszakadás is lehet!