20 fokos meleg, majd csapadékos, hideg folytatás!

20 fokos meleg, majd csapadékos, hideg folytatás!

Az előttünk álló 6-7 nap időjárását egy anticiklon határozza meg, mely a kontinens középső jelentős hányadát beteríti. Benne jobbára szélcsendes, derült idő uralkodik majd napokon keresztül és a nyugati, északnyugati területeket elérő ciklonok előoldalán az átlagnál jóval melegebb levegő érkezik.
Ennek köszönhetően éjszakánként többfelé fagyhat, sőt a hétvégén közepétől pára, köd, északon, északkeleten akár tartós sűrű köd is képződhet, ám az ország nagyján napos idő valószínű és kellemes 15-20 fokos meleg lesz, habár a hét közepén néhány fokkal visszaesik átmenetileg a hőmérséklet.

Meleg csapadék hideg előrejelzés

A hétvégétől változik a helyzet, ugyanis az anticiklon fokozatosan kelet felé távolodik, míg a ciklonok pályája egyre inkább a kontinens belseje felé ível. Ezt segíti továbbá egy Spanyolországtól nyugatra, az Atlanti-óceánon kiépülő nagy kiterjedésű anticiklon is, mely némileg gátolja a délről érkező ciklonokat és ezzel a meleget is. Az északnyugati ciklonok és frontjaik hideget zúditanak Európára, ami a mediterrán térséget is felborzolja majd, így a jövő héten, akár több mediterrán ciklon is elérheti hazánkat. Ezzel együtt a hideg és a meleg hullámzása is tapasztalható lesz, ami az eső és a hó esélyét is magában foglalja. Az alsó fáklyadiagramon jól látszik, hogy jelentős lehűlés kezd kirajzolódni és sok csapadék.

Forrás: wetterzentrale

Térkép: wxcharts

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!