Markáns hidegbetörést hozhat a november!

Markáns hidegbetörést hozhat a november!

A mostani átlagnál melegebb időt követően november első hetében a hideg levegő megindul a kontinens középső és déli részei fölé is. Ennek mértékében még vannak eltérések, ugyanakkor a fáklya-diagram alapján egyértelműen az átlagnál hidegebb idő felé szórnak a modellszámítások és ezek átlaga is az átlag alatti hideget preferálja.
Ennek a globális időjárási helyzetben történő változás az oka, ugyanis Spanyolország térségében egy anticiklon kialakulása valószínűsíthető, míg a ciklonok északnyugat felől sorozatosan érnék el a kontinenst, ezzel újabb  és újabb hideghullámot hozva, ami mediterrán ciklonok keletkezését is elősegíti. Az ilyen bonyolult időjárási helyzetek nem egyszerűen előrejelezhetőek, mert kifejezetten azon térségben, amibe hazánk is benne van, a mediterrán ciklonok elő és hátoldali áramlásai a hideg-meleg visszahullámzásokat foglalják magukba, azaz elképzelhető a hó is, de az eső is egyaránt, egyelőre még ezen téren pontosat nem nagyon lehet előrejelezni.
DE, ami már látszik és jó közelítéssel kiszámolható, hogy országosan megnő az esélye a csapadéknak, akár hosszabb időszakot tekintve is és a hideggel is számolnunk kell, ha nem is folyamatosan és kemény téli képet teremtő módon.

Hidegbetörés november
Az átlagnál hidegebb idő
Forrás: wetterzentrale

Térkép: wxcharts