Sok esővel, széllel érkezik este a mediterrán ciklon!

Sok esővel, széllel érkezik este a mediterrán ciklon!

Ma este egy hidegront és a hozzá kapcsolódó mediterrán ciklon vet véget a kora őszies időnek!

Az eddigi, az évszakhoz képest jelentősen melegebb idő végét egy, tőlünk messze északon örvénylő ciklon, illetve annak hidegfrontja fogja elhozni. A hidegfront már el is érte a Földközi-tenger medencéjét, ahol találkozva a párás, meleg levegővel, egy mediterrán ciklont generált. Ez a ciklon a következő órákban folyamatosan töltődik és estére, jelentősen kimélyült állapotban éri el hazánkat, a hidegfronthoz kapcsolódóan.

Az első számításokhoz képest néhány órát késik, így várhatóan nem fogja megzavarni az esti gyertyagyújtásokat, azonban a front előterében is számítani kell kisebb esőre, záporesőre. A fronthoz kapcsolódó csapadékzóna éjfél körül lép be az ország területére, esőre, beágyazott záporokra kell számítani, egy-egy hevesebb góc környezetében az erős, északias szél viharos lökéseket produkálhat!

Összesített (akkumulált) maximum szélsebesség, szerda éjjel 1 óráig (UTC hétfő éjfélig).
Előrejelző modell: GFS
Forrás: Wxcharts.com

A legtöbb csapadékot a Dunántúl nyugati felében mérhetjük, ott kedd estig 25-35mm hullhat, míg a Tiszántúlon 5-10mm várható, de lehetnek tájak, ahol még ennyi eső sem fog esni.
A maximum hőmérsékleti értékekben is jelentős változást hoz a front, az eddigi, 15-20 fok helyett mindössze 8, 14 fok várható holnap, amit az élénk szél miatt még hűvösebbnek érzékelhetünk.

Sok esővel, széllel érkezik este a mediterrán ciklon!
Akkumulált csapadék előrejelzés szerda éjjel 1 óráig (UTC hétfő éjfélig) . Előrejelző modell: GFS
Forrás: Wxcharts.com

A következő napokban is marad a változékonyság, meleg és hidegfrontok váltogatják egymást.

Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal