Akár jelentős havazást hozhat a folytatás!

Jelentős havazást hozhat a folytatás!

(Az előrejelzés jelentős bizonytalansággal terhelt!)

Ahogy azt korábban írtuk, a jövő héten jelentős változás kezdődik időjárásunkban. A hét elején fagyosabb légtömegek érik el hazánkat, így főleg kedden és szerdán fagyos lesz az éjszaka és napközben is a hét első napjaiban 5 fok körüli maximumok lehetnek. Nyugaton kisebb eső, havas eső, az Alpokalján hó is lehet.

A magasban fagyos levegő érkezik

Ezt követően a hideg lejut egészen Olaszországig, ahol mediterrán ciklont generál. A ciklon eleinte felhúzza hozzánk délről a meleget, ez szerdán délután egy kis enyhülést jelenthet, 7-10 fokos maximumokkal. A jelenlegi számítások szerint a ciklon eléri hazánkat és hidegszektorában fagyos levegő érkezik csütörtökön, ami a csapadékkal keveredve legnagyobb eséllyel a Dunántúlon és északon havazást okozhat, míg délkeleten melegedést.
Pénteken újabb ciklon érkezhet és újabb havazást hozhat magával.

Csütörtöki kettősség
Pénteken a GFS szerint országszerte fagyos lesz a magasban a levegő.
Az ECMWF is hasonló, de valamivel nyugatabbi ciklonpályát vár.
Mivel az ország keleti és nyugati területei között akár 10-15 fokos hőmérsékleti különbség is kialakulhat, nehéz előrejelezni a jellemző időjárást a jövő hét második felében. A havazás inkább a Dunántúlon és északon esélyes.

A folytatásban hasonló időjárási helyzetek ismétlődhetnek, azaz elképzelhető, hogy a mediterrán térségbe is sorozatosan behullámzó hideg miatt mediterrán ciklonok keletkezzenek és a hideg-meleg, hó-eső váltakozását hozzák hazánkba is.

Az alsó vonalak a csapadékot jelölik. Jól látszik, hogy nő a valószínűsége jelentős csapadéknak. A fölső vonalak a hőmérsékletet. A vastag fehér a különböző számítások átlaga, mely a sok éves átlag (piros vonal) alá megy, azaz a hidegebb, akár havasabb idő esélye tovább nő! (Forrás: wetterzentrale)

Mennyi az esélye a hónak?

Biztosat egyelőre nem lehet mondani, mert a mediterrán ciklonok különösen nehezen előrejelezhető pályákat írnak le, de a néhány napos tendenciát figyelembe véve a modelleken, a hegyekben magas a valószínűsége a havazásnak, főleg a Kőszegi-hegységben, Bakonyban és az Északi-középhegységben, ahol akár tetemesebb mennyiségű hóra is esély van.
Síkvidéken már csökken a valószínűsége a havazásnak, ugyanakkor főleg a Dunántúlon a szezon első, akár vastagabb hórétege is kialakulhat. Egyelőre a Tiszától keletre eső tájakon csak minimális a valószínűsége hónak, de ez még változhat, a hó javára és kárára is.
Érdemes követni a folyamatosan frissülő előrejelzéseket!

A GFS modell (szerda-csütörtök-péntek) várt hómennyisége:

Az ECMWF modell 12h-s frissítése által várt hómennyiség (csütörtök-péntek-szombat):

Havazás folytatás időjárás előrejelzés

Térképek: wxcharts

borító: MTI fotó