Akár havazást és hideget hozhatnak az ünnepek! (Esélylatolgatás)

Akár havazást és hideget hozhatnak az ünnepek! (Esélylatolgatás)

Sokan kíváncsiak, hogy milyen időjárás lesz karácsonykor, a két ünnep között és az új esztendő beköszöntekor. Nos, erre mi is kíváncsiak vagyunk!:)

Mivel a modellek mostanában nem szeretnek pontos képet adni hosszabb távokra, érdemes ezt az írást úgy felfogni, mint a jelenlegi számítások esélyeinek a felmérését.

Jön a “mindmegfagyunk”:

A hétvégétől kezdve több hullámban éri majd el a kontinens középső és déli részeit (is) sarkvidéki eredetű hideg. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy egy nagy kiterjedésű stabil blokkoló anticiklon csüccsen a brit és skandináv térség fölé és napokig nem is szándékozik érdemileg elmozdulni. Ez a jószág gátolja majd a nyugat felől érkező óceáni eredetű nedves, ám enyhébb levegőt, ami rendszerint nálunk esős, taknyos időt hoz, szóval köszi anticiklon.

Havazás hideg ünnepek karácsony időjárás előrejelzés
Az európai nyomásviszonyok jól mutatják a hétvégétől kialakuló helyzetet, azaz a nyugaton helyetfoglaló anticiklont és a keleten elhelyezkedő alacsony nyomású övezetet


A másik az anticiklonnak is köszönhető északi ciklongenezis, avagy a baromi hidegben képződő szeles, nem túl havas ciklonok egymás után mászkálása, ha így jobban tetszik. Mivel ezek lényegében a sarkkörön képződnek, van lehetőségük belenyúlni a hidegbe. Egy ciklon, nem ciklon, de egymás után 5 már annál inkább, tartja a mondás (amúgy nem tartja semmi, csak én). Ezen légörvények egyre inkább nyugatra jutnak. Eleinte csak hideget hoznak hózáporokkal, majd az ünnepek tájékán már felkavarják a mediterrán térség lelkivilágát, ami szeszélyes, de reményteljes mediterrán ciklonokat generálhat, de erről picit később. Az ünnepek előtt igen hideg, javában száraz idő lesz és a szél is megörvendeztethet minket. Érdemes beraktározni egy kis tüzelőt, szükség lesz rá!

GFS sarkvidéki hideget vár
Az ECMWF is

Esetleges havazás, mediterrán ciklonok:

Ahogy fentebb említettem, nem valószínű, hogy az ünnepek előtt hóban fürdik majd az ország, de a nyugati országrészben és a Tisza vonalán kedvező feltételek nyílnak összeáramlások mentén hózáporokra, persze máshol sem kizárt. Lokális jelleggel szoktak kellemes meglepetést okozni az ilyen helyzetek,  azaz kis körzetekben néhány centiméter hó is eshet. Mivel hideg lesz, megmarad az ünnepekre is.

Az ECMWF fáklya alsó diagramján is az látszik, hogy nagy csapadék nem lesz, de valamennyi hó eshet karácsony környékén

És itt tartunk, karácsony környékén. Elkezd bonyolódni a szitu, ugyanis amellett, hogy kacérkodnak a modellek az észak felől érkező ciklonok nyugatabbi pályájával, mediterrán ciklonokkal is számolnak, ami az előbbi ciklonmozgásnak köszönhető. A medik egyik jó tulajdonsága, hogy előszeretettel intenek be a modelleknek, éppen ezért az írás ezen szakasza RENDKÍVÜL BIZONYTALAN, de azért nem teljesen felesleges. Az karácsonyi napok alatt a legvalószínűbb forgatókönyv szerint inkább csak kisebb mennyiségű csapadékra van esély, ám az hó lenne. Országos 20-30cm hó valószínűsége most közelít a nullához, ám az ország egy jó részét érintő lepel-pár centiméter hó karácsony másnapjáig egészen reális.

Az ECMWF valószínűségi előrejelzése az átlagnál szárazabb és hidegebb időt vár ebben az időszakban. Jelentős havazás eszerint sem valószínű.
A GFS alapján vastag hótakaró nem lesz, de lepel-néhány centiméter bárhol kialakulhat

És amit érdemes figyelni, de nem készpénz:

A 2 ünnep közötti időszakot már nem is merjük kifejteni, mert kapnánk érte, de azért elhintünk egy kis izgalmat a légkörben, azaz az elmúlt néhány futását az amcsi modellnek (GFS), akinél elpattant valami és bedobta a medi ciklonokat hóval, és ami azért érdekes és biztató, hogy az európai modell, azaz az ECMWF szintén az átlagnál hidegebb és valamivel csapadékosabb időt vár. Meglátjuk! 🙂

A valószínűségi előrejelzés (ECMWF) karácsony után hideg és csapadékosabb időt vár
A GFS fáklya alapján is látszik, hogy a sok éves átlagnál hidegebb idő esélyesebb (piros vonal) és a vége felé csapadékosabb napok jöhetnek
A térkép, amit csodálj meg és felejtsd el gyorsan 😀 Hóvastagság a GFS szerint Szilveszterkor

GFS és hőtérképek: wxcharts

GFS fáklya: wetterzentrale

ECMWF fáklya és valószínűségi: omsz