Milyen időjárás várható szerdán és csütörtökön?

Előrejelzés a front előtti időszakra, videós formában is.

Akik videós formában szeretnék az előrejelzésünk megtekinteni, itt megtehetik:

Youtube előrejelzés, kommentárral.

Hazánk felé húzódó nedvesebb levegő a délutáni órákban több kevesebb helyen okozott záporokat, zivatarokat, ahogy azt Figyelmeztető előrejelzésünkben is említettük.

Délután alkalmanként alakultak ki záporok zivatarok:

Forrás:https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/

A front előtt feltorlódó nedvesebb, meleg levegőnek lehetősége volt labilizálódni. A hőmérsékletek keleten, délkeleten a melegebbek 28 fok körül, ezzel szemben északkeleten és nyugaton már a 25 fok alatti értékeket mérhettünk a legmelegebb órákban. A délnyugati szél időnként mérsékelt, akár élénkebb lökések kíséretében jellemezte a napot. Esősebb gócok inkább a Duna nyugati részein, valamint az északnyugati határszél közelében, valamint a Duna Tisza közén és a Tiszántúl déli részein alakulhattak ki.

Estére a hőmérsékletek 15-21 fok közé süllyednek a csapadék gócpontja is keletebbre tolódik, nyugat felől a felhőzet feloszlik, a szél egyre több helyen válik gyengévé, esetleg mérsékelté. Az Északi- Középhegység területein egy kisebb összeáramlási zóna alakulhat ki.

Csütörtök reggel erősebben felhős idő a keleti országrészben lehet, valamint északnyugaton, másutt gyengén felhős, vagy napos idő várható. A hőmérsékletek délnyugaton lesznek a legalacsonyabbak, 9 fok körüli értékekkel, délkeleten, keleten akár 18 fok sem kizárt. Csapadékra elszórt záporok, gyenge eső formájában keleten esetleg északkeleten számíthatunk, a szél az ország nagy részén gyenge lesz.

Csütörtök délután felhősebb, naposabb idők váltják egymást, a délnyugati szél alapvetően gyenge lesz. A hőmérsékletek a szerdai napohoz képest pár fokkal elmaradnak, de továbbra is meleg idő várható. Az ország keleti és északi szegletében gyengébb záporok kialakulhatnak, de nem lesz jellemző.

Ezzel a csillagászati ősz első napjain igazi nyárias idővel várjuk a frontot, ami drasztikus lehűléssel pár napra visszarántja a hőmérsékleteket az ilyenkor megszokottakhoz, de a meleget kedvelők még ne keseredjenek el. Bár a modellek tekintetében jelentős a bizonytalanság és ehhez hasonló meleg periódus a modelleken már nem látszik, de az idő távolsága miatt ebben még később akár változás is állhat fent.

Készítette Erdős László