Hazánkban zivatarok, az Alpokban hóviharok várhatóak!

Míg Magyarországon zivatarok, felhőszakadás, viharos szél, és komoly lehűlés várható, addig az Alpokba megérkezik az első igazán durva hóvihar!

Ma délután éri el hazánkat az a hidegfront, ami meghozza az őszies időt, illetve zivatarokkal, heves kifutószéllel érkezhet, erről részletesen itt, és itt is írtunk. Ami Magyarországon Komoly lehűlést okoz, és 12-16 fokos maximumokat mérhetünk a front mögött, az az Alpokban durva hóhelyzetet teremt.

Ugyan Budapest időjárására nem lesz ekkora hatással az érkező hidegfront, de az Alpokban hóvihar érkezik!
Forrás: WXCHARTS.COM

Az Alpok vonulatain komoly hóréteg alakul ki, a legnagyobb várt hómélység 120-130cm. Természetesen ez nem sokáig marad meg ennyire vastag hótakarónak, azonban jó az esélye, hogy a magasabb csúcsokon 50-70cm hó is maradhat az utánpótlás érkeztéig!
Természetesen ennek Bécs, vagy Budapest időjárásában nem lesz szerepe, mégis érdekes tudni, hogy a határtól 100km-re már havas csúcsok várnak ránk.

Forrás: WXCHARTS.COM

A Magas-Tátra ennél jóval kevesebb havat kaphat, ott csupán a legmagasabb csúcsok fehéredhetnek ki, és tartósabb, erős fagy sem várható, azonban az Alpokban néhány napig repkednek majd a mínuszok, -8; -12 fok várható a hét első felében.

Forrás: WXCHARTS.COM

A sok hóhoz erős, viharos szél is társul, így valóban hóviharral kell szembenéznie az ott élőknek. Természetesen szeptemberben ez nem számít rendkívüli helyzetnek, de aki nem készül fel rá, kellemetlen meglepetések érhetik.

Borítókép: Jean-Christophe Bott/AP