Hosszútávú előrejelzés: többszöri havazás, sarkvidéki levegő hoz -10, -20 fokos hideget!

Hosszútávú előrejelzés: többszöri havazás, sarkvidéki levegő hoz -10, -20 fokos hideget!

A napokban többször is havazott az ország számos pontján. Először a Mátrában, majd Zala megyében hullott 10-20cm hó, később a déli területeken esett 3-13cm közötti mennyiségű és ma reggelre már szinte országszerte hullott, ha csak látvány jelleggel is hó. Északkeleten és keleten több centiméter esett. A következő napok, bár egyre kevésbé, változékonyak lesznek, és zord hideget hoznak!

Hosszútávú előrejelzés, hőmérséklet, csapadék animáció:

A hosszútávú előrejelzés térképes alapja: WXCHARTS

Európai összefoglaló:

Markáns hidegbetörés érte el a kontinenst!

Ahogy arról már korábban írtunk, a Szibéria fölött kezdődő sztratoszferikus melegedés, majd az azt követő alacsonyabb rétegekben is megtörtént intenzív melegadvekció kedvező körülményeket biztosított a hideg Európába jutásához. Ennek kapcsán egészen a spanyol térségig az átlagnál jóval hidegebb idő mutatkozott. Madridban közel fél méter hóval, és az ország egyéb területein -25, -30 fokos hideggel.
Ez a hideg továbbra sem tágít Európából, noha a dél felől meginduló ciklonok északabbra szorítják vissza.

A déli területeken kezd újból pozitívba átcsapni a hőmérsékleti anomália.

Zord hideg érkezik a hétvégére, többször havazhat!

A hét végéig időjárásunkat a hideg, sőt zord idő határozza meg. Eleinte még csapadékra is készülhetünk, melynek okozója egy részt egy az atlanti térségben örvénylő ciklon frontja, másrészt egy gyengülő ciklon érkezése. Ennek kapcsán országszerte havazhat csütörtök éjszaka.

A hétvégére több tényező együttesen okoz lehűlést. Egyrészt a ciklon mögött stabil északias áramlás jön létre, másrészt egy gyengülő mediterrán ciklon, majd egy mögötte kimélyülő sekély ciklon együttesen okoznak északkeleti áramlást, ami leszakítja a sarkvidéki eredetű hideg levegőt. Ennek köszönhetően a hétvége időjárása meglehetősen hideg lesz és néhol hózáporokat, kisebb havazást is tartogat.

A középső területekre, hazánkba is az átlagnál sokkal hidegebb levegő érkezik!
Csapadékos, enyhébb folytatás!

A folytatás még bizonytalan, de az atlanti térségben, délnyugati irányból felerősödő ciklontevékenység átmenetileg visszaszoríthatja térségünkből a hideget és többszöri vegyes csapadékot hozhat!

Jövőhéten megenyhülhet

Részletes hazai hosszútávú előrejelzés:

Szerdán reggelre többfelé fehér taj fogadta az embereket és északon, északkeleten a nap első felében még lehet havazás. Napközben sokfelé napos idő lesz, ugyanakkor észak felől és a főváros térségében hózáporok alakulhatnak ki.  Általában 0 és -5 fok közötti minimumok és  -4, 4 fok közötti maximumok valószínűek.

Csütörtökön éjszaka újabb csapadék érkezik. Az ország jelentős hányadán eshet némi hó, nyugaton a legkevesebb. Általában lepel-5cm közötti hóréteg alakulhat ki, a legtöbb keleten és északon.
Napközben továbbra is erősen felhős lesz az ég és néhol kialakulhat gyenge havazás, hózápor. A minimumok -5 és 0, a maximumok -4 és 2 fok között lesznek.

Hosszútávú előrejelzés zord hideg havazás

Pénteken jócskán lehűl a levegő reggelre. A keleti, északkeleti tájakon, illetve ahol hó fedi a tájat, -12, -8 fok valószínű, máshol -6, -3 fok közötti lesz a reggel. Napközben a változóan felhős időben néhol előfordulhat hózápor. A maximumok -7 és -1 fok között lesznek.

Szombaton és vasárnap hasonló idő valószínű. A reggelek zordak lesznek, szinte országszerte  -10 fok alatti minimumokkal, de északkeleten, a havas tájakon és a Kiskunságban  -15, -20 fok sem kizárt. A nappalok is hidegek lesznek. A maximumok -10 és -3 fok között várhatóak, a -10 fok körüli értékek a magasabb csúcsokra vonatkoznak! Hózáporok elszórtan kialakulhatnak!

Anomália térképek: WXCHARTS

A hosszútávú előrejelzés Magyarország térképei: Metkép