Hétvégén 30 fok is lehet!

Hétvégén 30 fok is lehet!

Bár a hét elején még meglehetősen hideg lesz, hétfő reggelre például többfelé fagyott is, a hétvége időjárása markánsan más lesz! Igazi kirándulóidő várható, augusztust idéző maximumhőmérsékletekkel, hiszen akár 30 fok is lehet árnyékban!

Azt már néhány napja is megírtuk, hogy a markáns hidegfrontot követő lehűlés után erőteljes melegedés veszi kezdetét, mostanra pedig már körvonalazódnak a részletek is.
Az elmúlt napok hideg időjárását egy, mostanra tőlünk keletre elhelyezkedő ciklon okozta, tegnap ennek a ciklonnak a felhőzetéből hullott délnyugaton, délen jelentős, helyenként igen jelentős mennyiségű csapadék. A távozó ciklon holnap délelőtt még egyszer betakar bennünket felhőzetével, és sokfelé várható gyenge eső, záporeső.

Szerdán még lehet némi csapadék a távozó ciklonból.
A távozó ciklon csapadékmezeje még eléri hazánkat.

Csütörtökön ez a ciklon szétesik, illetve beleolvad a Baltikum felett kimélyülő ciklonba, a továbbiakban jelentős mértékben nem befolyásolja időjárásunkat. Ami viszont hatással lesz ránk, az az Északnyugat-Európa felett örvénylő ciklonrendszer, amely súlypontjával Skandinávia, illetve Nagy-Britannia térségében fog kavarogni, és ennek előoldalán jelentős mennyiségű meleg levegőt szippant fel Észak-Afrika, valamint a Mediterráneum vidékéről.

Jelentős melegadvekció a ciklonnak köszönhetően!
Jelentős melegadvekció a ciklon előoldalán, eláraszt minket a szubtrópusi eredetű légtömeg.

Csütörtökön még alig érezhetően melegszik a levegő, 20 fok körüli maximumokat mérhetünk majd, északkeleten, északon ennél kicsit hűvösebb is lehet, de már ez is több fokos felmelegedést jelent az előző napokhoz képest!
Pénteken tovább erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban 23-25 fokra készülhetünk, ami már kellemesnek tekinthető az év ezen szakában.
Szombatra berobban a jóidő, 25-28 fokos maximumokal, az északi, északkeleti, északnyugati területeken továbbra is 1-3 fokkal hűvösebb lehet, de az ország döntő részén nyári napot könyvelhetünk el.
Vasárnap még ennél is melegebb lehet, az ország déli, valamint középső vidékein 30-32 fokig emelkedik a hőmérséklet, míg máshol 25-28 fokra van kilátás.

Akár 30-32 fokos hőség is lehet hétvégén!

Hétfőn egy érintő hidegfront némileg leszorítja a maximumokat, északnyugaton már csak 20 fok közelébe melegszik a levegő, míg máshol 25 fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek, majd kedden és szerdán ismét néhány fokkal melegebb lehet, 25-28 fokos maximumok várhatóak.
Csütörtökön újabb hidegfront érkezik, ami véget vet a nyárias időszaknak.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Október már barátságtalanul, markáns hidegfronttal indít!
Az érkező hidegfront jövő hét csütörtökön.

Szerencsére erős légmozgás csak pénteken várható, ekkor napközben megerősödik, nagy területen viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél, de szombattól már csak enyhe légmozgás várható. Csapadék sem fog túl sok hullani, hétfőn lehetnek jelentéktelen záporok csupán, majd a jövő héten csütörtökön megérkező hidegfront okozhat országosan is jelentős csapadékot.

A hőség előtt szélvihar várható!

Összességében egy gyorsan melegedő, kezdetben kissé szeles, majd szélcsendes, napos időszak köszönt ránk a hét második felében, igazi kirándulóidővel, a hétvégén akár strandolni is alkalmas lehet, bár tavaink és folyóink vize már meglehetősen hideg, fűtött medencéjű strandokon még kültéren is kellemes lehet az idő.

Térképek és borítókép: Wxcharts.com